Deze had ik jullie nog beloofd! De Thomas de trein taart van fondant. Bij Deze!
HIEP HIEP HOERA Stijn is 3 geworden en wilde graag een taart van Thomas de Trein. Op internet kwam ik een mooie taart tegen, hij bleek echter duurder te worden dan het cadeau dat we voor hem zouden kopen. Geen optie dus. Samen met mijn zus heb ik weleens eerder een taart van fondant gemaakt, echt ervaren kun je mij niet noemen 🙂 Toch het ik geprobeerd er een zo mooi mogelijke taart van te maken!
Voor de onderste laag heb ik twee pakken beschuit bodem gebruikt. Anders werd de cake niet hoog genoeg om er drie lagen van te snijden, waardoor de taart een goede hoogte kreeg. Ik had wel een laagje over. Ideaal voor als je een keer verkeerd snijd. Je hoeft dan niet nog een keer een Cake te bakken en anders kun je deze alvast opsnoepen.
Benodigdheden onderste cake
2 pakken beschuitmix van de Jumbo 250g.
8 eieren
100 ml melk
Dit alles doe je samen in een kom en mix je in 5 minuten tot een gladde massa. Daarna doe je het beslag in de ingevette springvorm van 24cm en gaat hij voor ongeveer 35 minuten de oven in.
De bovenste laag van de cake heb ik eraf gesneden zodat de bovenkant mooi vlak werd, waarna ik de cake in 4 plakken gesneden heb. Dit gaat het gemakkelijkste met een groot mes of een speciale taartsnijder. TIP: Doe een streepje botercreme aan de zijkant van de cake. Zo kun je de plakken cake op de juiste manier weer op elkaar plaatsen en krijg je geen oneffenheden.
Ik heb in totaal drie plakken cake gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de vulling niet wegloopt heb ik een rand gemaakt van botercreme.
Benodigheden voor botercreme.
1 pakje roomboter
250 ml water
Mix voor botercreme 110 gram
Suikersbakkerspoeder 180 gram
Mix de boter tot een egale massa. Roer de suikersbakkerspoeder en de mix voor botercreme door elkaar in een aparte kom en voeg hier het water aan toe. Dit voeg je geleidelijk aan de boter toe tijdens het mixen. Daarna mix je nog ongeveer 5 door, tot er een egale massa ontstaat.
Vulling
Voor de onderste taart heb ik voor de vulling gebruikt
Laag 1: Kersenvlaaivulling met daarbovenop slagroom
Laag 2: Gele room met kersen uit de kersenvlaaivulling
Na het vullen van elke laag zet je de plakken cake weer op elkaar. TIP: Let er hierbij op dat het streepje botercreme weer boven elkaar komt! Als alle plakken op elkaar liggen kun je de hele taart insmeren met botercreme, zodat het een effen taart wordt. Alle openingen tussen de plakken smeer je ook vol met botercreme!
Nu ben je toe aan het bekleden van de taart. Voor de onderste taart heb ik ongeveer 400 gram fondant gebruikt. Je kunt ook meer gebruiken, dan wordt de fondant laag dikker en zie je minder oneffenheden. Het is best even rollen voordat het groot genoeg is om de cake te omkleden. Ik draai het fondant regelmatig om, om ervoor te zorgen dat het niet aan het kleed blijft plakken gebruikte ik een beetje kokosvet.
Voor de bovenste taart gebruikte ik chocolade beschuitmix ( deze had ik nog in huis). Ik heb hiervoor maar de hoeveelheid van 1 pak gebruikt, aangezien ik maar voor een halve taart nodig had.
Voor het omkleden gebruikte ik ongeveer 200 gram fondant.
Vulling
Voor de bovenste taart heb ik voor de vulling gebruikt
Laag 1: Kersenvlaaivulling met daarbovenop slagroom
Laag 2: Reep chocolade extra puur (au bain-marie gesmolten en over de cake gegoten)
Chocolademouse van gele room vermengt met gesmolten chocolade.
TIP: Maak bovenstaande al een paar dagen ( of zelfs weken) van te voren en vries het in. Je kunt het dan een dag voor de verjaardag uit de vriezer halen en aankleden. (Je kunt hem ook kant en klaar invriezen!!) De taart is dan ongeveer 3 maanden houdbaar.
Nu de basis klaar was kon het knutselen beginnen. Dit heb ik op een avond gedaan, met een netflix op de laptop naast mij, heerlijk! Na een avond knutselen met fondant waren de huisjes en de treintjes klaar. Het liefst maak ik alles perfect, maar dit kon ik bij deze taart goed loslaten. Dan maar geen gezichtjes die precies op originele treintjes lijken.Ook wilde Sophie graag meehelpen, zij maakte o.a. de bomen en de bloemen en de stenen! Zo leuk om samen hiermee bezig te zijn. Ik was al lang blij dat dit een beetje lukte en het belangrijkste was dat Stijn hem mooi zou vinden. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik ook best trots ben op het resultaat. Het is niet zo strak als het voorbeeld, maar voor de 5e taart die ik gemaakt heb, ben ik al heel blij! De gemaakte figuurtjes kun je op een bord bedekt met huishoudfolie bewaren in de kelder. Ik heb hiervoor allemaal restjes fondant gebruikt. De gebruikte hoeveelheden weet ik daarom niet precies.
De dag voor de Stijns verjaardag heb ik de taart uit de vriezer gehaald en laten ontdooien in de kelder. Ik heb ooit ergens gelezen dat het beter niet in de koelkast kon, volgens mij omdat de taart dan gaat “zweten”. Het fondant begon helaas ook in de kelder een beetje te plakken en te glimmen. De huisjes plakten daardoor wel heel goed. Ik heb ze voor de zekerheid nog extra vastgeplakt met poedersuiker vermengd met een beetje water. De dag zelf heb ik de treinrails gemaakt en deze op de taart geplakt. Ik zag het niet meer zitten om een grote Thomas de Trein te maken voor bovenop de taart. Ook vond ik dit een beetje zonde van het fondant, aangezien zo’n decoratie vaak toch niet opgegeten wordt. Een houten Thomas treintje die hij toch op zijn verjaardag zou krijgen kwam nu goed van pas.
Ik denk niet dat ik ooit nog zo’n taart zal maken.( al heb ik dit al eens eerder gezegd dus je weet maar nooit) maar, Zooo wat een werk zeg!! Alleen met de taarten zelf ben ik al bijna een dag bezig geweest. Dan met de treintjes nog een avond en op de dag zelf alles nog op de taart zetten en de taart afmaken.
Maar eerlijk is eerlijk. De reactie van Stijn en alle kinderen ( en eigenlijk ook van alle volwassenen) maakte alle moeite meer dan waard! En wat was hij LEKKER!! Vooral de chocolade taart HMMM…